fbpx
Selectează o Pagină

Ce este parodontoza și cum prevenim/tratăm – Dr. Andreea Lingurariu

Astăzi vom discuta despre ce este parodontoza și cum putem să prevenim și să tratăm aceasta afecțiune împreună cu Dr. Andreea Lingurariu, Manager al clinicii stomatologice PruDent Medical Clinic din Iași. Boala parodontala (parodontoza) este o afecțiune stomatologică cu etiologie plurifactorială specifică suportului parodontal al dintelui (gingie și os alveolar) determinate de prezența și acțiunea plăcii bacteriene. Această boală este întâlnită la toate categoriile de vârstă, forma de prezentare fiind diversă: la adolescenți și tineri se întâlnește frecvent gingivita bacteriană localizată sau generalizată, afecțiunea fiind reversibilă dacă igiena orală este corectata iar placa bacteriană este îndepărtată. Înaintarea în vârstă se asociază cu apariția unor modificări ireversibile la nivel parodontal – parodontita marginală cronică (retracție ginvală, pierderea/ reducerea osului alveolar) modificările fiind minime atunci când igiena orală este corectă.

ce este parodontoza si cum o tratam

Ce este parodontoza si cum prevenim/tratăm – Dr. Andreea Lingurariu

Dacă la igiena orală incorectă se asociază fumatul, prezența bolilor generale (diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, etc.) sau predispoziția genetică a pacientului, gingivita bacteriană poate progresa spre parodonția marginală, afecțiune ireversibilă, situație în care pacientul poate prezenta sângerări gingivale, pungi parodontale, retracție gingivală, mobilitate dentară sau chiar pierderea dintelui atunci când suportul parodontal este grav afectat. Prevenirea bolii parodontale se poate face prin realizarea zilnică a igienei orale (periaj dentar de 2x/zi, utilizarea mijloacelor adjuvante periajului dentar –  apă de gură cu digluconat de clorhexidină, ață dentară, periuțe interdentare, stimulatoare gingivale, dușuri bucale), o alimentație corectă, renunțarea la fumat și tratamentul corect al bolilor generale. Îndepărtarea plăcii bacteriene trebuie să se realizeze și profesional de 2 ori pe an prin realizarea detartrajului manual sau ultrasonic și a periajului profesional de către medicul stomatolog.

ce este parodontoza si cum o tratam clinica Prudent

În cazul în care boala parodontala este într-un stadiu avansat este necesară intervenția medicului stomatolog sau a specialistului în parodontologie care poate intitui un tratament curativ care să reduca riscul de pierdere a dinților și de progresie a bolii parodontale. Tratamentul parodontal poate include aplicarea de sisteme de imbolizare a dinților, tratamente medicamentoase și intervenții de chirurgie parodontală pentru refacerea suportului parodontal. Costurile ridicate ale tratamentelor parodontale cât și riscul de recidivă subliniază importanța prevenirii afecțiunilor parodontale prin menținerea unei igiene orale corecte cât și realizarea de controale periodice.